Rådgivande bedömning för Orlando BDL

Orlando BDL 141119Orlando BDL 141119

Den 19 nov var det dag för Orlandos första framträdande någonsin. Han var ju sjuk när det var dags för fölvisning och vi tyckte inte det var lönt att visa honom som 1.5-åring då det dessutom var så långt att köra. Långt att köra var det iofs även i år men vi tyckte ändå det var dags att visa honom. Han har löshoppat en hel del sedan han var 1 och efter ett par omgångars uppfräschning på HEC i Laholm så kändes det klart överkomligt. Träningen för hand har däremot varit tuffare och jag var lite orolig för hur det skulle gå. Visningen var i Tenhult utanför Jönköping och alltså 2.5 timmars bilväg enkel resa. Orlando har aldrig åkt så långt. Det är iaf väldigt bra väg hela vägen och Orlando stod som ett ljus. Jag fick fixa till några av flätorna, som Helen Nilsson så snällt gjorde hemma på morgonen, i transporten när vi kom fram och han var så himla duktig. Han blev väldigt taggad av alla hingstar som gnäggade och levde om (och han med) men han höll sig på mattan. Vi mätte först in honom på 166 cm och fick sedan gå in till löshoppningen. Först var det lösgalopp som han gjorde alldeles ypperligt. I hoppningen hade de lagt en kritvit första markbom och den tyckte han tyvärr var lite läskig genom hela hoppningen men han genomförde den ändå med bravur. Såg sig för, rörde inte en bom och hoppade väldigt enkelt. De satte honom aldrig på något riktigt tufft prov i hoppningen, eftersom de förstod att han var där som gångartshingst och han kom därifrån med mycket gott självförtroende. Det är väldigt skönt inför treårstestet 🙂

Orlando BDL 141119Orlando BDL 141119

Så var det då dags för visning för hand. När jag tränat har det ärligt talat varit med risk för livet emellanåt så jag var orolig för att vi skulle göra bort oss men han gjorde det som om han aldrig gjort annat. De bad mig springa fortare i traven men fast jag sprang för allt jag var värd hade jag inte en suck att hänga med i hans fantastiska trav. Självklart bör någon med längre ben och mer löpsteg visa honom… Jag hörde idel positiva omdömen när domarna gick omkring och granskade honom. En spänd Orlando hade dock svårt att visa upp sin skritt. Domarna hade väldigt gärna skickat honom vidare men då var han tvungen att visa en större skritt. Vi fick extra tid på oss för att försöka men det ville sig inte och Orlando taktade istället. Han rekommenderades därför till slut vidare som hingst för ny rådgivande bedömning 2015 med omdömen som:  högställd, ädel, uttrycksfullt huvud, väl ansatt hals, med lätt framåtgripande trav och rytmisk välbalanserad galopp och en skritt som för dagen var energisk men kort. I hoppningen fick han omdömet samarbetsvilllig, noggrann, ganska lätt men ngt svagt avstamp. Så otroligt nöjd med Orlando som visade upp sig på ett riktigt bra sätt och ärligt talat hade han inte hunnit bli förberedd för bruksprovet redan om tre månader så detta blev egentligen bästa möjliga utfall. Han kommer nu i första hand tränas för treårstestet i maj som jag hoppas kommer att genomföras med Mattias Jansson som visare, och han har ju definitivt längre ben än jag! 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *