Logisk Ridning

Observera att jag numera inte vill stå för något som har med Logisk Ridning att göra och anser att det är skadligt för hästar. Jag har kvar min gamla inlägg som ren historik. Alla blir vi klokare! Har du några frågor till mig om Logisk Ridning så är du välkommen att höra av dig.

Jag har verkligen omvärderat hela mitt ”hästliv” senaste halvåret. Jag inser mer och mer hur fel jag har ridit och har nu även insett många av  mina egna brister som ryttare. Jag inser nu att jag ofta ”tänkt” rätt under åren men inte förstått varför och inte heller fått gehör från någon tränare. Jag har heller aldrig fått hjälp med de problem jag försökt framföra och det gör mig lite upprörd. Kunskapsnivån idag på tränare är över lag väldigt låg i Sverige (och utomlands). Mycket på grund av felaktiga ideal och en press att snabbt ta fram tävlande ekipage tror jag. Jag hittade innan jul av en ren slump till en blogg på nätet (http://lindah.se/) där en liten videosnutt av en skritt på en skogsväg fångade mitt intresse. Följde sedan bloggen minutiöst och läste vartenda blogginlägg flera gånger bakåt i bloggen och blev väldigt nyfiken på, och imponerad över, denna otroligt pedagogiska människa.

Hon visade sig hålla onlinekurser men det dröjde ett tag innan jag hoppade på det. Träna ridning online lät ju väldigt flummigt… Men jag saknade fortfarande något i ridningen och insikten att det var MIG SJÄLV jag var tvungen att fokusera på att ändra på (inte hästarna) gjorde att jag anmälde mig till den första kursen på vinst och förlust. Man måste gå dem i ordning. Grundkursen som jag går innebär att man under 3 månader lär sig skritta 🙂 Det är enormt mycket jobb med egna kroppen och mycket av träningen går ut på att träna bort svanken, en av mina största brister. Det har varit otroligt kul och jag har fått massor av verktyg att hantera de problem som jag alltid känt i min ridning. Aldrig någonsin har det varit så inspirerande att jobba med hästarna. Det är otroligt hästvänligt och framförallt får det ta TID. Alla hästarna har svarat så himla fint på träningen och har utvecklats enormt och känns bättre än någonsin. Det går inte riktigt att beskriva den här upplevelsen utan det enda man kan göra är att rekommendera andra att prova att gå kursen. Du kommer aldrig att ångra dig! 🙂

Själv hoppade jag då snabbt på ännu en kurs (den enda man fick gå parallellt) ”Arbete vid hand”, som har öppnat mina ögon för en helt ny värld. Det är ett antal väldigt enkla övningar som alla jobbar med bärighet, koordination och kommunikation. Detta i kombination med ridträningen tror jag är en perfekt kombination. Arbetet för hand passar även perfekt för unghästar, så både Charlize och Orlando har ”drabbats” av övningarna. I slutet av mars kommer ridfröken som håller onlinekurserna ut och kör privatlektioner live. Den möjligheten finns bara ett par gånger per år. Jag är så otroligt taggad för det och kommer passa på att träna på alla de vuxna hästarna iaf. Denna träning kallas, som de står på hemsidan för ”Logisk Ridning”. Är du nyfiken på ett otroligt hästvänligt tänk och har insett att hästarna aldrig kommer bli bättre än vad DU är och är beredd att jobba med dig själv? Kolla in hemsidan!

Jag tränar fortfarande även klassisk ridkonst för Camilla Lundquist. Jag tycker själv att tänket över lag stämmer väl med Logisk Ridning. I och med att jag börjat om med alla hästarna (och mig själv) känns det väldigt långt borta att ta sig till någon tävlingsbana men vi får se hur det går under året. Just nu känns det lite som ”Haren och Sköldpaddan”, där jag förstås nu är sköldpaddan. Det här kommer ta lite mer tid men det kommer vara så värt det i slutänden. Hästarna har hållt sig friska och fräscha hela vintern men jag har ännu inte löst alla problem med Donna. Hon går helt bettlöst nu och det har visat sig svårt att hitta en sadel som hon accepterar nu. Jag har backat helt i ridningen med henne och skrittar bara på banan (enligt logisk ridning). Ute i skogen kör vi på för fullt men på lösa tyglar. En av byggstenarna i logisk ridning är att inte låsa hästens huvud och hals. Helen Nilsson har även fått börja hoppa henne lite med logiskt tänk. Donna tycker att det är jättekul och det har verkligen gått fantastiskt bra så det fortsätter vi med som komplement och omväxling.

Orlando visade sig ha en lös benbit i höger has som opererades i januari. Han blir alltså ingen avelshingst. Han är utbildad så pass långt att det nu är dags att sitta upp och har skött sig fantastiskt bra hela tiden. Han verkligen älskar att jobba! Han kommer att åka till Mattias Jansson i början på April för att förberedas inför treårstestet i maj, precis som storebror gjorde. Harmony är kvar hos sin fodervärd och Modesty har nu börjat jobba mer regelbundet. Hon hoppar bla en gång i veckan med Peter Månsson på HEC och har börjat träna klassisk ridkonst med Helen för Camilla. Hon är ju en väldigt känslig häst så där tar vi det väldigt lugnt med allt men hon har en enorm utstrålning och potential och jag tror mycket på henne om hon ”landar” lite mer på jorden och det hoppas jag lösa delvis med arbetet för hand.

Det händer väldigt mycket framöver och det blir ett väldigt spännande år! 1 maj börjar jag nästa kurs i Logisk ridning, Travkursen, dvs om jag blir godkänd på skrittkursen i slutet på mars. Håll tummarna! 🙂

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Postat
Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

6 reaktioner till “Logisk Ridning”

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 kakao skriver:

  Jag har också upptäckt lindah och läst i princip alla blogginläggen. Funderar på att gå den första grundkursen vid nästa tillfälle och vill gärna höra vad du tycker om den i efterhand. Fungerade det bra att träna ridning online? Har du lika höga tankar om kursen nu?

 2. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 kakao skriver:

  Oj, jag trodde jag hade hittat ett gammalt blogginlägg men detta skrevs ju för bara 3 dagar sedan 😛 jag är fortfarande intresserad av att höra mer om vad du tycker om kursen!

 3. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Anne skriver:

  Vad roligt! Haha, jag brukar inte få kommentarer på bloggen då jag använt den mer som hemsida så jag har missat dig. Kursen är helt ovärderlig! Man lär sig saker som man har nytta av resten av livet, inte bara just det träningspasset. Jag var själv lite skeptisk att ”backa” till skritt men det är ju så enkelt att man måste börja i rätt ände. Jag är ju över 40 nu och har provat MYCKET olika tränare man aldrig någonsin stött på någon så pedagogisk som Linda. Jag skulle vilja tvinga ALLA hästmänniskor att gå den kursen för det är en ”eye opener” avseende varför hästar idag inte håller i ridningen. Hör gärna av dig om du börjar, om vad du tycker. Å andra sidan kommer vi nå varandra på det slutna facebook forumet som man får tillgång till när man går kurserna. Lycka till! 😀

 4. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 kakao skriver:

  Jag ska absolut testa den första kursen, det låter så otroligt bra. Jag har höga förväntningar 😀 men bara det här med att fokusera på EN sak åt gången istället för att misslyckas med att hålla hundra saker i huvudet är så klokt.
  Tack för ditt svar!

 5. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Linda skriver:

  Hej.
  Funderar på vad det är som du anser skadligt för hästen, med logisk ridning?

 6. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Anne skriver:

  Hej, läs detta inlägget () och återkom om du har fler frågor 🙂 Med vänlig hälsning Anne

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *