Det här med sadlar

Double-DRFGH

Jag har aldrig funderat SÅ mycket över sadlar innan. Har inte haft hästar som varit särskilt känsliga eller har helt enkelt inte märkt det då. Nu har jag ju verkligen hamnat i sadelträsket med Ma Donna. Hon har, kanske till följd av ridproblemen nu blivit extremt känslig för vad jag lägger på hennes rygg och hon är tyvärr heller inte så road av att ridas barbacka vilket jag själv annars alltid gillat. Donna är nu extremt känslig för tryck runt manke och bogar. Min förståelse för det har byggts upp allt eftersom och nu tycker jag plötsligt att hennes beteende är ganska uppenbart. Hon har hela tiden accepterat att gå rakt fram men så fort jag har velat svänga (lägga en volt) har hon blivit besvärad, och än mer om jag suttit ner på henne. Det beror ju förstås på att sadeln vid svängar trycker ännu mer på sidan av manken, och extremt mycket om man dessutom sitter snett, vilket jag nu försöker åtgärda med den Logiska ridningen. Hon har nu iaf ”accepterat” en gammal vid hoppsadel som jag alltid haft till henne så den har varit en nödlösning. Nu har hon visat lite ömhet även från den så jag får använda den vid valda tillfällen.

Efter att ha provat massor med olika sadlar på olika sadelprovningar så har jag iaf kommit fram till att Donna inte vill ha en sadel som ”sitter om” manken och bogarna. Jag har provat sådana sadlar (tex Amerigo) som hon accepterat något ridpass men har sedan upplevt obehag. Så jag kom fram till att jag förmodligen inte ska ge mig på en ullstoppad sadel, som ju sjunker ihop och formar sig precis efter hästen. Nu på mässan i Göteborg lade jag extra energi på att titta på just sadlar. Det är ju praktiskt där 🙂 Jag kom fram till att jag förmodligen ville prova Equipe (som ju är den hoppsadel hon accepterar), Antarès och WOW. När man väl börjat fundera i den banorna så känner man plötsligt att det är ”bråttom”, så jag ringde till Johanna Broström på WOW som håller till här i Halmstad och sade att jag ville prova en sadel. Jag hade sådan tur att hon kunde komma ut redan samma helg (i söndags).

Jag förklarade att det inte var säkert att jag skulle kunna rida ordentligt, jag har ju inte travat el galopperat på banan på flera månader. Hon passade iaf ut en vid dubbel-u profil på Donna och gissade ungefär vad jag skulle gilla för sits och kåpor (WOW-sadlarna är ju helt modulära). WOW-sadeln har ett unikt rörligt framvalv och är luftstoppad, och det har jag aldrig provat innan. Jag blev faktiskt helt chockad av hur otroligt nöjd Donna kändes direkt i skritten och när Johanna bad mig trava visade det sig helt problemfritt. Donna kändes lite avvaktande först men var väldigt avslappnad. Så avslappnad att jag bestämde mig för att prova att galoppera. Och det gick hur bra som helst! 🙂 Johanna såg också Donnas ”svaghet” så efter en stund fick jag känna på att rida Donna med en asymmetrisk luftfyllning som skulle hjälpa oss. Det kändes först väldigt märkligt, men stämde väl överens med vad man försöker åstadkomma i den logiska ridningen. Det kändes helt fantastiskt så det var ingen diskussion alls, oavsett kostnad så skulle jag ha en sådan sadel! Man kan få dem med vilket utseende som helst vad gäller färger och ”bling” men jag har valt en helsvart, enligt den övre bilden. Till sadeln använder man oftast en H-gjord som fördelar trycket väldigt bra så jag beställde även en sådan.

WOW-sadelH-Girth

 

Nu har jag ju då beställt en sadel men det tar minst 8 veckor innan den dyker upp. Under tiden tänkte jag försöka hitta bästa möjliga lösning tills den kommer. Så jag provade en bomlös sadel igår som Donna tyvärr rådissade. Jag har även pratat med Johanna igen, eftersom Donna uppenbarligen gillade luftstoppning, för de har nämligen en pad med samma egenskaper som sadeln (Korrector-pad) som man också kan justera asymmetriskt om man skulle vilja och den fungerar under för vida sadlar men inte för trånga. Hon kommer ut till mig nästa vecka och provar ut den tillsammans med någon av mina befintliga sadlar så får vi se hur det fungerar. Jag får låna den gratis så länge för att utvärdera den.Korrector pad

Man lär sig extremt mycket längs vägen. Jag har inte förstått att en sadel kan vara SÅ avgörande som det är för Donna just nu. Det finns inga marginaler någonstans. Jag hoppas att hon kanske blir mindre känslig när allt annat fallit på plats. Fördelen med dessa sadlar är ju att man kan justera dem allt eftersom, och det gör man på plats, när man sitter i sadeln. Det är unikt tror jag. Superservice från Johanna som är huvudombud i Sverige. En extremt viktig sak som jag dessutom lärt mig av allt detta. När det gäller sadlar får men det man betalar för, så, PROVA ALDRIG UT EN SADEL SOM DU INTE ÄR BEREDD ATT BETALA FÖR!  😉

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *