Andra tävlingsstarten med logisk ridning

Om du har länkats hit från Logisk Ridnings hemsida så vill jag passa på att uttrycka att jag inte på något sätt längre vill förknippas med det! Jag har blivit betydligt klokare sedan dess och vill inte på något sätt att min positiva classical foundation training där mina hästar har utvecklats helt fantastiskt, som helt följer principerna inom Art2Ride, ska ge någon som helst credit till Logisk Ridning. Jag anser idag att Logisk Ridning är skadligt för hästen (har skrivit ett inlägg om det) och skulle idag aldrig någonsin utsätta mina hästar för det. Jag har själv personligen dessutom blivit illa behandlad och blåst på pengar inom Logisk Ridning. Jag har sedan dess även blivit medveten om att all information och utbildning som finns inom det logiska är ren stöld och går att hitta på internet och i välrenommerade böcker (av tex Mary Wanless). Du är välkommen med frågor om det är något du undrar över. Vill du träna hästar på ett ergonomiskt och hästvänligt sätt rekommenderar jag definitivt att du istället kollar upp Art2Ride.com.

Med vänlig hälsning Anne Saari

Vi har varit och tävlat igen, jag och Oxygen! ☺ Hon har känts väldigt fin på träningarna och senaste två veckorna har det hänt jättemycket även med galoppen som jag själv innan haft problem med. Tyvärr har jag inte ridit några som helst programdelar sedan 3:e maj då vi senast var ute och då var det bara en LC:1, men vi har ju verkligen filat på detaljer och när hästen är lyhörd och lyssnar på fina hjälper blir ju det mesta enkelt. Så i onsdags red jag för första gången igenom programmet, LA:3. ”Svårigheter” som ingår är bland annat inridning i galopp, skänkelvikning, 10m volter, ryggning och förvänd galopp. Faktum är att när jag red igenom programmet här hemma kändes det mesta enkelt. Jag blev jätteglad och förvånad men det bevisar ju bara att vi ändå håller på med rätt saker på träning. Oxy lyssnade superfint på mitt bäcken och gjorde fina hörn och jag hade full koll på hennes kropp i 10m volterna och övergångarna. Inridningen satt som en smäck redan på första försöket. Det som inte fungerade då var den förvända galoppen. Hon översamlade sig i förberedelsen och när jag då ”lättade av” i sitsen för att hon skulle gå fram så tog hon det som att hon skulle bryta av. Galoppökningarna kändes också sådär, men helt ok för att vara oss.

?????????????

Då jag visste att vi skulle få synpunkter på formen så ägnade jag sista passet innan tävlingen åt att länga ut hennes hals/överlinje i skritt. Lindah har tipsat om det och visat hur jag ska göra och det är för att Oxys huvud ska kunna ha en större chans att hamna på plats, där domaren vill ha det. Inte för att jag då drar ihop henne utan för att överlinjen faktiskt räcker till på riktigt (även om den inte gör det fullt ut ännu). Det gjorde jag hela det passet och avslutade bara med att fila ett par gånger på den förvända galoppen. Det gick redan lite bättre men hon bröt ändå av några gånger. Hon fick vila dagen innan tävlingen då jag själv var i Falsterbo och det brukar ändå bara göra henne gott. Det var all förberedelse vi hann med inför den här starten.
Jag hade alltså en plan och ett självförtroende när det gällde hur fint Oxy lyssnar på mina hjälper. Jag tänkte själv ta tävlingen som ren träning och var ju redan medveten om ungefär vad domaren skulle påpeka. Jag red fram i 30 minuter varav 20 min skritt och Oxy kändes faktiskt helt fantastisk på framridningen. Hon lyssnade superfint på mina hjälper, formen var helt klart godkänd och den förvända galoppen fungerade. Jättekul! ☺ Däremot tycker jag att det märktes att hon var lite irriterad på nosgrimman som jag ju tvingas ha på tävling. Om man alltid rider utan annars så är det klart att hästen undrar varför den plötsligt ska sitta där… Det märktes mest i ryggningen tyckte jag men det fick ju helt enkelt vara så. Jag gick på gamla erfarenheter och red fram ända tills det var dags för start. Först då gick jag mot tävlingsbanan. Mitt största misstag! Tävlingsbanan ligger nämligen helt skild från framridningen. Man ska passera ett par hus, maskiner och hinderprylar. Själva tävlingsbanan är sedan nedsänkt och det satt publik på ena sidan och domaren sitter lätt ovanför i en transport. När vi närmar oss ser Oxy en annan häst på banan, alltså bara ett guppande huvud och det dök upp an annan häst hastigt ur ridhuset bredvid. Så hon var hyperspänd när vi gick in på banan, och det gjorde vi alltså direkt. Såhär i efterhand borde jag skrittat dit 5 min innan så att Oxy kunde stå och kolla in omgivningen lite innan, men hon brukar inte bry sig om sådant.
Hon var sedan jättespänd inne på banan och skyggade först lite för domaren. Jag hann sedan bara en långsida ner så visslade domaren igång oss. När jag då kom till kortsidan vid A, fortfarande bara i trav, så var det tvärstopp! Oxy tänkte för sitt liv inte gå DÄR vid DET livsfarliga buskaget.. Jag blev lite ställd för så har hon aldrig gjort innan. Det tog en stund innan jag ens fick henne i närheten och sedan var jag ju tvungen att starta. Det gjorde jag i vänster galopp och skulle ju tvingas ner till den kortsidan igen och vända upp vid A. Det gick ju sådär kan jag säga, haha, men jag hittade in till mittlinjen något tvärande från hörnet innan och hon tog halten fint men ställde sig lite snett och spänt. Och, eftersom vi tog för lång tid på oss innan vi kom igång fick vi avdrag för en felridning direkt. Inte så bra start kanske men när jag travade framåt kändes hon väldigt fräsch och på första mellantraven fick vi en 7:a, det är jag väldigt nöjd med på henne eftersom det är vår svaghet ännu. Jag hade sedan problem vid den bortre kortsidan hela programmet och fick därför väldigt dåliga förberedelser till våra skänkelvikningar som blev bedömda som 6 och 6.5. Allt vi gjorde i andra änden av banan vid domaren, som 10m volterna, kändes däremot väldigt bra. Halt och ryggning skulle också ske vid A och det gick över förväntan och i halslängningen/överstrykningen var hon väldigt fin när jag väl vågade länga på tygeln (hon var ju fortfarande så spänd från det hörnet där man börjar). Galoppdelen kändes över lag helt ok och vi fick inga avbrott i den förvända, jo ett halvt faktiskt men det såg inte domaren så vi fick 7 på båda förvända som har koefficient 2.

Bed LA:3 Oxygen Harplinge 150713Bed Oxygen LA:3 Harplinge 150713

Jag blev ju helt överrumplad av Oxy. Jag vet inte om jag hanterade det rätt heller men vi lyckades ju iaf genomföra programmet. Helt klart börjar hon ändra sig väldigt mycket och jag hänger tydligen inte riktigt med. Jag var över lag supernöjd med henne och tyckte själv att jag lyckades sitta helt ok. Oxy sket ju däremot fullständigt i precis alla mina bäckenvinklar, spända rumpor och tyngdhjälper på den ”farliga” kortsidan. Hemma sitter jag och detaljfilar varje travsteg med mitt bäcken och det går jättebra. Nu kunde jag inte riktigt rida så ”fint” som jag ville och jag fick vara glad för att vi öht tog oss förbi den där kortsidan och lyckades göra alla rörelser hyfsat. Jag var som sagt ändå jättenöjd med känslan på Oxy, som ju var supertaggad. Hon är så underbar när hon verkligen bjuder på framåt. Däremot tappar hon ju lite av sina fina bakben då och även om domaren skriver i kommentaren att hon vill ha mer påskjut så VET jag att hon eg menar bättre vinklade, bärande, aktiva bakben (jag har ridit många starter för denna domare, hon kände nog inte heller igen Oxy, haha) alltså tvärt om vad påskjut nu betyder för mig iaf. Den ojämna bjudningen kom ju från den kortsidan och är helt rätt bedömt, och att Oxy var för öppen i formen ofta vet jag ju också. Nu vet jag att vi egentligen kan bättre där än vi lyckades visa upp men när Oxy blev så spänd tappade vi där och jag vägrar fortfarande dra ihop henne med våld, det får vara som det är tills vi hittar rätt. Den enda kommentaren som förbryllar mig är ”driv mer i takt med skänklarna”. Jag var ju så nöjd med att jag lyckades sitta ganska stilla och INTE flaxa med benen. Hade faktiskt velat fråga henne vad hon menade där. Jag kanske såg ut som jag bara åkte häst men så är det ju inte, som ni vet ? Vi slutade på 65.6% vilket ändå är en av våra bästa rundor någonsin i LA:3. Jag tyckte verkligen att det var jättekul och jag såg ganska många trevliga ekipage och ingen hård ridning. Iaf inte jämfört med vad jag såg i Falsterbo i lördags. Nu har vi nästa start planerad till början av augusti och då ska jag vara mer beredd på Oxys nya jag och vara lite smartare i mina val på tävlingsplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *