Ignorance is bliss

Ja så är det ju faktiskt. Jag har ju ändrat min syn på ridning och utbildning av hästar extremt mycket senaste året. Jag har varit precis lika fel ute som alla andra innan och ser inte ner eller dömer de som rider på det sätt som lärs ut ”modernt”. Men det kan bli ganska jobbigt att lära sig SE för man ser plötsligt hur jobbigt många hästar faktiskt har det. Även om ägaren och ryttaren gör allt i sin makt för att det ska bli bra och anlitar både dyra tränare, dyra terapeuter, betalar dyra behandlingar och köper dyra tillskott så blir det aldrig bra. Jag anser mig ju nu förstå varför och då vill man att alla ska förstå, så att alla hästar kan få bättre förutsättningar att hålla sig friska och dessutom möjliggöra för dem att kunna utföra det vi begär av dem utan att gå sönder.
Jag var och tittade på en hoppträning nyligen och såg tyvärr inte en enda ryttare som kunde sitta mitt över sin häst. Det rids ju mycket på volt och det gjorde man även här. Ryttarna hängde på utsidan av sina hästar, vikta i innermidjan med tyngpunkten helt snedfördelad till utsidan och ständigt slitande i den där innertygeln för att hålla hästen på det tänkta voltspåret. Hästar som gapade (eller försökte trots hårt spända nosgrimmor), som visade ögonvitorna och spände sig i hela kroppen och gjorde allt i sin makt för att inte ramla omkull på framdelen trots att huvudena och halsarna (balansorganen) hålls krampaktigt fast i en felaktig form med nosen indragen mot bringan. Man ser ju att ryttarna själva känner att något är fel för de blir frustrerade och drar ännu mer i hästens huvud, för de har inte fått lära sig hur man ska lösa problemet. Hästen blir ännu snedare och det blir en ond cirkel.
Jag läser även en del stora hästbloggar och förfäras över bilder (och filmer) där ryttarna visar hur ”bra hästen rundar sig och jobbar över ryggen”. Bilder som visar en kraftigt ihopdragen eller i just det aktuella fallet som störde mig senast, inspänd häst (nosen bakom lodplanet givetvis) som spänt sprattlar på med sina ben för att inte trilla omkull. Hästen är helt låst i ryggen och har inga som helst ryggmuskler. Den är helt muskeltom bakom bogarna och har ett enormt lansmärke. Alla tecken på att hästen mår dåligt och inte arbetar korrekt. Men dessa bilder läggs alltså upp som bra exempel på hur dessa kändisbloggare tycker att det ska se ut… Det är djupt tragiskt och massor av unga läsare/fans matas med felaktiga bilder på hur det ”ska” se ut.

falsterbo

falsterbo2

Jag var i Falsterbo en dag och tittade på dressyrframridningen en stund men det gjorde mig så illa till mods att vi gick därifrån efter en kvart (bilderna ovan är bara exempel och förstås ögonblick som inte säger något om ekipaget i övrigt). Ryttare som hänger baklänges i stångtyglen och hackar med med sina sporrar och hästar som kämpar för allt vad de är värda för att utföra saker som ryttarna faktiskt sitter och hindrar. Fruktansvärt tråkig ridning. Och där sitter unga tjejer och killar och ser sina stora idoler och ”lär sig” hur det ska gå till. Särskilt unghästklasserna är extremt tråkiga att se. Där amatörer försöker göra som proffsen. Följer man 5-, 6- och 7-åringarna i Falsterbo så blir det väldigt tydligt hur systematiskt våra fina hästar rids sönder. Nu finns det självklart undantag men de är alldeles för få.
Jag vet inte vad man ska göra åt detta och jag inser att jag inte kan påverka något och det är jättejobbigt. Kommenterar man dessa bloggar blir man förstås dumförklarad eller bortcensurerad eftersom man ju de facto påstår att alla andra har fel. Jag försöker att blunda och inte tycka något men det stör mig och gör ont för alla hästar som drabbas av detta även i andra hand. Det kommer en del signaler på att något håller på att hända och det finns helt tydligt ett intresse för något annat, något hästvänligt men det kommer att ta tid. Alla steg åt rätt håll är iaf bra och jag gör så själv gott jag kan.
Jag blir så glad varje gång jag hittar en sida/blogg med ett hästvänligt tänk, även om det inte motsvarar exakt den ridning jag själv föredrar.

Absolut bästa hemsida som förespråkar hästvänlig ridning är enligt mig Art2Ride.com där man kan hitta oändligt med information och filmer helt gratis. Därifrån tipsas även om denna sida som är en riktig ”dressyrbibel” om man tex vill lära sig se skillnad på ”korrekt” och ”falsk” samling,

http://www.sustainabledressage.net/

 

Tips på några bra bloggar enligt mig just nu är iaf:

http://drangelskaunplugged.blogg.se/ (gamla bloggen med hela resan bort från det Akademiska)

http://blogozine.net/drangelskan/ (nya sidan med Drangels egna Integrerad Ridkonst)

http://hastergonomen.dinstudio.se/11/4/hastergonomens-blogg/

http://nouw.com/carolinesh%c3%a4stdr%c3%b6m

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *