Varför inte logisk ridning?

Jag har funderat mycket på vad som gick fel och när, och vad som fick mig att börja söka efter något annat som kunde komplettera den brist som jag trots allt ändå fortfarande upplevde hos hästarna. I de inledande logiska kurserna (Grund- och till viss del trav) är det mycket fokus på att hästen ska jobba korrekt med mage och rygg och inte svanka. Eller egentligen är fokus på att RYTTAREN ska göra rätt men hästen följer med på köpet eftersom de härmar ryttaren. Eftersom jag har svankat en del innan (jag hade själv en fysisk svank som måste motarbetas för att få hästarna att jobba korrekt) så påverkade just det arbetet mina hästar på ett väldigt tydligt sätt och jag fick ”känna ryggen” på ett härligt sätt då. Jag fick jättefina resultat och hästarna började då bygga upp sina rygg- och magmuskler. Det här åstadkoms enligt mig då pga att hästarna skrittade/travade runt långa och låga av sig själva (Obs! Givetvis med nosen framme) då man själv var helt fokuserad på sin egen uppgift. Otroligt bra upplägg som både häst och ryttare tjänade på!

 

Från och med bogkursen som är/var tredje kursen dock så skiftas fokus mer mot samling och detaljer i ryttarens hjälper. Nu har jag ju lärt mig att hästarna inte är redo för någon som helst samling förrän efter kanske ett (två) år med bra uppbyggande träning så bogkursen och de logiska kurserna efter den kom för tätt i tiden för min del. Eller snarare för hästarnas del. De kurserna byggde på ryttarens kunskaper ytterligare med massor av verktyg, men då hästen inte följde med styrkemässigt förlorades här fokus på korrekt arbete genom kroppen och över ryggen. Mina hästar började här tappa ryggmuskler och min massör gav mig en heads up om att det faktiskt var så, utan att jag ens frågat, och att det inte bara var inbillning från min sida. Jag började då granska mängder av hästar och ridfilmer på nätet och såg då att det faktiskt inte fanns EN ENDA logisk häst som gått bogkursen och uppåt, som inte svankande!! Och då var det ju just det som var käpphästen i början av den logiska utbildningen, att hästen aldrig får svanka, och det som lockat mig dit. Varför blev det såhär och hur kan man ha missat något så uppenbart?

 

Eftersom mina hästar då istället visade en kraftigt nedåtgående trend och jag insåg att alla detaljer vi jobbade med på de logiska lektionerna inte ledde till någon bestående fysisk förbättring hos hästarna över huvud taget (dock hos mig vilket är helt logiskt då det är en RYTTAR-utbildning!) insåg jag att jag var tvungen att hitta något annat. Jag säger dock inte emot att vi inte skapade en fin medvetenhet hos hästarna och möjligen aktiverade trötta eller icke existerande nervbanor men den träningen för den fysiska muskeluppbyggnaden hos hästen som jag anser OCKSÅ behövs fanns inte (ska förtydliga att man heller inte påstår att det ska göra det inom det logiska eftersom, åter igen, man utbildar inte hästen utan ryttaren). Man uppmanas istället att rida sina hästar extremt oergonomiskt på ett enligt mig skadligt sätt. Varför inte utbilda ryttaren och stärka och bygga upp hästen på enklast möjliga hästvänliga sätt samtidigt?

 

Det visade sig ju också att när det fysiska brister så brister snart också det mentala lite hos hästarna, och det har jag alltid haft väldigt bra känsla för. Som tur var kunde jag därför bryta den negativa trenden med unghästarna genom att istället börja lyssna till min egen känsla. Jag började även söka på nätet eftersom det jag sökt ridmässigt inte verkade finnas alls inom geografiskt räckhåll (Sverige). Jag hittade då till Art2Ride i USA tack vare nätet, och började lusläsa deras hemsida och titta på videofilmer på hästar som följts under flera års tid där man tydligt kunde se en helt fantastisk utveckling (trots att ryttarna ändå helt ärligt inte alltid red så fantastiskt bra!). Inom det logiska finns tyvärr ingen som helst förebild. Det finns ingen ryttare eller häst som kommit så långt att det är värt att visa upp, där man kan se slutmålet. Det finns heller inga tävlande ekipage som man kan bedöma och det finns inte ens några filmer på någorlunda färdiga ekipage, eller hästar som ens jobbar korrekt genom kroppen. Sedan kan man ju hävda att det tar si och så många år att utbilda/träna en häst men man borde väl åtminstonde kunna se en positiv utveckling under tiden? Det kan man verkligen på Art2Ride! Jag vill ha hästar som rör sig framåt, är rörliga och mjuka, som bär mig balanserat, som har ett flow, som är avspända och inte minst som älskar att jobba.

 

Jag började därför i oktober 2015 longera och rida hästarna helt enligt Art2Rides koncept men fortsatte samtidigt min logiska ryttar- och instruktörsutbildning. Fullt medveten om att det inte uppskattades inom det logiska, därför har jag heller inte skyltat med det allt för mycket. Men, utvecklingen hos hästarna har definitivt kommit först efter att jag började rida enligt Art2Ride. Och vilken utveckling sedan! Hästarna har fått en fantastisk svingande trav, byggt upp sina ryggmuskler, lyft sin manke, fått bättre sadellägen, raderat sina lansmärken, blivit bogfria och lyhörda och mentalt avspända. Helt fantastiskt! Och det är egentligen inte särskilt svårt att träna hästarna såhär. Jag tränar nu hästarna ca varannan dag i ca 30 min (+/- 10 min beroende på hur det går) och det har gett otroligt bra effekt med den lilla insatsen. Särskilt de oförstörda unghästarna utvecklas ju väldigt snabbt. Har man väl känt en häst jobba såhär genom kroppen och över ryggen i skritt, trav och galopp så vill man faktiskt inte rida på något annat sätt. Så enkelt är det!

 

Så, när min logiska instruktör vägrade SE och acceptera att hon i just detta fallet hade/har fel (eller åtminstone inte tycker som jag), så måste jag nu lyssna på mig själv och min egen känsla och gå MIN väg, precis som alla andra (och så även hon) gör och har gjort. Hon vill inte på något sätt beblanda sig med, eller ens försöka se fördelar och vinsten i att kombinera den här hästutbildningen med den logiska ryttarutbildningen. Jag har till och med lagt fram det på ett väldigt ödmjukt sätt. Det hade varit ett helt underbart koncept! Jag hittade ju ironiskt nog faktiskt till Art2Ride genom den logiska instruktörsutbildningen, när vi i utbildningen skulle leta exempel på bra ridning/väl arbetande hästar… Men, inom det logiska får man inte rida hästen lång och låg (efter de första kurserna då, fråga mig inte varför). Inom Art2Ride är ju det (”stretch”) grunden för allt vidare arbete, och nu vet jag ju också att det är så, och man återkommer alltid dit i ridningen. Då är det plötsligt väldigt svårt att förhålla sig till en ”lära” som säger tvärt om och som bara kan uppvisa svankiga hästar som motpart.

 

Det kan ju självklart visa sig att jag har fel! Men jag litar helt och fullt på mig själv och min egen känsla numera. Den har aldrig någonsin lett mig fel tidigare. Om jag nu vill träna och kanske tävla i dressyr så är det det här som lever upp till mina krav på harmoni, rörelse och hästvänlig ridning. Om någon ”ren” logisk ryttare dyker upp och briljerar i något stort tävlingssammanhang (utan svankig häst) framöver så lovar jag att jag ska vara den första att gratulera. Men, jag har inget till övers för den trångsynthet jag själv nu fått uppleva inom den logiska inriktningen. Därför tränar jag nu vidare med mina hästar på MITT sätt och på MIN känsla vilket innebär att jag nu ser mig själv som en Art2Ride ryttare och förespråkare. Gissa om jag längtar till clinic:en för Will Faerber på Art2Ride i början på maj!

1 reaktion till “Varför inte logisk ridning?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *