Recap sedan Maj 2016

Det har gått väldigt fort sedan i Art2Ride clinicen i maj och oj vad det har hänt mycket! Jag fick verifierat vid den första clinicen att jag verkligen var på rätt spår och hade känsla för det här. För egen del (tillsammans med min fantastiska medryttare/beridare Helen Nilsson) kunde jag ju visa upp 6 välutvecklade hästar i olika stadier i utbildningen, från 4 – 13 år. Vi genomförde först tre dagars clinic i Mahult där det tyvärr blev så att Will blev väldigt sjuk till sista dagen på clinicen och kunde inte genomföra den. Jag hade många risker på min riskvärdering inför den helgen (bla att jag själv kunde bli sjuk) men just den hade jag faktiskt missat… Efter en kort samordning på morgonen bestämde vi oss då för att ändå genomföra sista dagen och hjälpa varandra. Jag hjälpte till på 4 lektioner och fick själv hjälp av min (numera tränarkollega) Tytti Vanhala (Uppsala) på mina pass och det blev en riktigt bra dag trots allt! Will blev dessutom väldigt stolt och rörd över att vi inte lade oss platt och struntade i allt utan körde på. Will gjorde en intervju med Hippson magazine på måndagen som resulterade i en väldigt bra artikel som finns att läsa här:

http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/will-faeber-forklarar-sitt-system-ska.htm

Orlando BDL stretch i skritt

Artikeln är för övrigt illustrerad helt av några av våra hästar där jag själv fotograferat dem.

Will hämtade sig så att vi kunde genomföra ytterligare en dag hemma hos oss på Birgesdal på tisdagen efter och ett par deltagare kunde då också rida ikapp sina förlorade pass från söndagen. För egen del blev dagen hemma den absolut mest givande dagen då vi hade Will helt för oss själva och verkligen kunde ha en dialog och resonera kring allt vi gjorde. Både jag och Helen lyfte oss flera snäpp i ridningen skulle jag vilja påstå och jag fick ett starkt boostat självförtroende efter den dagen. Eftersom jag under de här dagarna visat upp att jag behärskade både Work In Hand, Longering och Uppsutten träning enligt Art2Ride och Will var helt säker på att jag verkligen förstått och kunde omsätta konceptet på flera olika hästar så frågade han mig om jag kunde tänka mig att bli deras Associate Trainer. Om jag kunde!!? Jag blev jätteglad och sade förstås ja. Jag var helt euforisk efter den fantastiska veckan med Will där jag äntligen hittat HEM ridmässigt och fått bevis för att det jag själv alltid känt och eftersträvat i ridningen varit rätt (enligt A2R). Jag hade nu en tränare som faktiskt uppskattade min ”talang” för detta istället för att trycka ner mig och påstå att jag kände ”fel” (à la Logisk Ridning)… Det var så upplyftande och en sådan befrielse att släppa det ”logiska oket” helt och jag har inte saknat det en enda sekund sedan dess. Tvärt om har jag för varje dag som gått mer och mer insett hur fel den utbildningen faktiskt är och idag finns inget logiskt alls kvar i mig som ryttare, utom möjligen min ”ryttarmedvetenhet” som väcktes under de månader jag ägnade åt det.

Hästarna fortsatte att utvecklas snabbt efter maj och jag kände snart att jag verkligen behövde nästa steg i utbildningen. Jag saknade verkligen en fysisk tränare… Även om Will mailade med jämna mellanrum och skrev att han tyckte att allt såg väldigt bra ut och hela tiden gick åt rätt håll. Lite desperat sug hade jag ändå efter live-träning så jag anmälde mig då till en clinic för Gerd Heuschmann i Norge! Will rekommenderar verkligen hans böcker (som jag köpte) och allt jag läste kändes verkligen rätt och på samma linje som Art2Ride. Precis när jag bokat träningen med Gerd hörde Will av sig och erbjöd sig att komma till Halmstad igen. Han hade själv insett att vi behövde nästa stafettpinne för att inte ”tröttna”. Hade det blivit bestämt tidigare hade jag aldrig åkt ända till Norge med Oxygen för att träna (helgen innan Will kom igen) men nu blev det ändå så och det var väldigt intressant. Gerd är den absolut bäste föreläsare jag någonsin lyssnat på och han lyckas förklara teorin och biomekaniken bakom otroligt bra. Dessutom är han väldigt underhållande att lyssna på. Men för att sammanfatta det så lyckas han tyvärr inte överföra det fullt ut i praktiken. Han får hästen att lyfta sig över manken men får inte med sig bakdelen (hela ryggen) i arbetet. Jag har själv ännu så länge faktiskt bara hittat en enda tränare (därmed inte sagt att det inte finns, jag har bara inte hittat dem) som verkligen kan få hästar att arbeta över ryggen, och det är Will Faerber.

 

Det blev en ögonöppnare att efter Norgeresan få jämföra ridningen så snart med Wills hjälp och Art2Ride konceptet så det blev väldigt uppenbart var bristerna fanns i Gerds träning. Will var i Halmstad i en vecka i augusti och hade tre dagar med träningar där jag och Helen red totalt 12 pass. Oj vilket lyft vi fick! Det var fullständigt lysande timing att först genomföra clinicen i maj, träna 3 månader själv och sedan få en uppfräschning i augusti. Jag är så otroligt tacksam för att Will hade sett att vi behövde nästa steg i utbildningen och då han skulle till Norge och hålla en clinic efter så gick det ju att sno ihop med kort varsel.

Sedan dess har hästarna fortsatt att utvecklas allt mer och det vi började jobba med på den senare clinicen var just att ta upp hästarna i Working Frame. Jag fick också arbeta mer med galoppen, nedsutten trav och även piaffarbete vid hand. Med de verktygen kommer jag att hålla mig sysselsatt under hela vintern med alla hästarna och känner mig helt trygg med det. Nästa Art2Ride clinic är nu planerad till 20-21 maj 2017 och preliminärt planerar jag även för en clinic i augusti 2017. Jag har sedan sista clinicen här arbetat en hel del med Associate Trainer uppgifter och bland annat gör vi voice over på egna träningspass som förberedelse för att göra det för andra. Vi löser även en hel del uppgifter på Fb och via mail. Det känns otroligt roligt och det är väldigt mycket på gång inom Art2Ride som kommer att påverka oss Associate Trainers det närmaste året. Idag finns det 7 stycken i hela världen som är utnämnda och vi fick vår officiella utnämning nu i september där jag tilldelades diplom för Foundation Level.

https://www.youtube.com/watch?v=xj7h8zMGeLM

Det finns 4 nivåer: Foundation, Working, Collection och Master och självklart kommer jag att satsa på en Master! Jag börjar själv att köra igång träningar lite smått nu under hösten och 7-9 oktober håller jag själv en Art2Ride clinic i Skien, Norge. Det ska bli otroligt spännande! Nu känns det som om jag kommit ikapp tiden med det stora hela här, så övrigt får nog bli egna inlägg. Vi har ju till exempel köpt tillbaka Orlandos vackra storebror Obelix som ett A2R Rehab-case som ska bli spännande att följa och vi har även köpt en vacker Nordsvensk, Hedda, som just nu bara går som sällskapshäst. Jag har hur mycket som helst att skriva om träningen och lärdomar från de olika hästarna men jag får ta det eftersom.

Välkommen att höra av dig om du har några som helst frågor kring Art2Ride!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *