Handbroms

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360

Rider du med handbromsen i? Faktum är att väldigt många gör det. Jag väljer att koppla till dressyren eftersom det ändå är det som är mitt fokus. Mängden handbromsryttare minskar tyvärr inte upp i klasserna, snarare tvärt om, så nästan det enda man ser om man följer stora dressyrtävlingar eller andra evenemang är just handbromsridning. Det som är tråkigt med detta är att det därför anses mer och mer normalt och accepterat att rida hästarna på det sättet. Ingen kan väl ha missat Breeders på Flyinge och den diskussion som uppkom därefter och det finns en anledning till att Charlotte Dujardin kände sig manad att faktiskt ta upp det som ett problem hos många av de unghästar hon provred. Jag var själv inte där då jag inte uppskattar dessa evenemang längre på grund av den enligt mig otroligt tråkiga ridning man får se så jag lämnar härmed det därhän.

Anne och Oxygen Working Frame

 

 

 

 

 

Det finns massor av duktiga ryttare med bra ryttarkänsla som skulle kunna rida hästarna på ett betydligt trevligare, ergonomiskt sätt om de hade fått rätt utbildning och rätt verktyg. Anledningen till att det ser ut som det gör är ju inte att ryttare över lag är elaka eller hårda utan för att de blivit lärda att rida på det här viset av sina tränare och inspireras dessutom av sina ”idoler” som de ser på tävlingsbanan. Så länge man rider med handbromsen i kommer man aldrig att få uppleva hur hästen egentligen ska arbeta med sin kropp. Om hästen bromsas upp framifrån måste nämligen kraften bakifrån ta vägen någonstans och i de flesta fall blir det hästens rygg (och ben) som tar stryk.

Se dig gärna omkring och notera hur hästars ryggar ser ut idag. En hästrygg ska inte se ut som en hängmatta. Man ska inte ha känslan av att sitta i en soffa. Då har hästen sänkt sin rygg och bär inte dig som ryttare. Du ska ha känslan av att sitta mitt uppe på en boll!! Hästen ska lyfta hela sin rygg under dig och bära fram dig, inte släppa ner dig i ett ”hål”. Så länge hästen inte arbetar korrekt över ryggen och har stärkt sig tillräckligt för att orka bära upp en ryttare så blir hästen ganska svår att sitta på. Den blir stum över ryggen. Eftersom man ofta tvingar dressyrryttare att sitta ner i trav och jobba sina hästar långt innan hästen är redo för det så leder det till en sänkt, spänd rygg med det vanliga symptomet ”stötig trav”. Den traven är jobbig/obehaglig att sitta i så för att ryttaren ska kunna sitta ner över huvud taget så måste denne bromsa så att traven bli mindre (och ”sittbar”). Men, en häst ska ju gå framåt? Så då är det dags att börja lägga på ben, sporrar och spö för att ur det läget få hästen att börja gå fram. Men den tillåts då inte att röra sig naturligt eftersom handbromsen redan ligger i. Detta resulterar i ihopdragna halsar (à la turtle), sänkta spända ryggar och sprattlande ben. Det som vi idag alltså ofta ser visas upp som korrekt och belönas med höga poäng och rosetter. Gissa tex varför många hästar tappar bjudning inne på banan?

Om man istället gjorde så att man lät hästen röra sig framåt utan att bromsa? Ja det är iaf det vi gör inom Art2Ride. Vi sitter heller inte ner längre stunder i trav förrän hästen utvecklat sin överlinje så mycket att den orkar bära oss (det tar 1-2 år). Vi bromsar heller aldrig hästen under den grundläggande träningen. Hästen ska röra sig framåt och när den arbetar korrekt kommer du aldrig att känna något behov av att bromsa. Tillåter man hästen att hitta sin egen balans och verkligen arbeta över ryggen kommer den att utvecklas till en väldigt trevlig positiv individ där du aldrig kommer att behöva använda mer hand än ”the weight of the rein”. Det är otroligt behagligt. Här är en kort video på lite uppvärmning i trav. Inte på något vis perfekt men observera att jag på dessa tre minuter inte tar ett enda bromsande tygeltag och notera hur hon flyter in i skänkelvikningarna som, eftersom kvalitéten i traven inte ändras, leder till att hon aktiverar sina bakben mer och bär sig ännu bättre.

https://www.youtube.com/watch?v=ylPimszGvYc

En bra måttstock på att man inte bromsar sig ner på hästen är att vara observant på om rytm, schwung eller även tempot ändras när man sätter sig ner. (Låt någon filma dig!). I arbetstrav ska hästens bakhov landa ungefär i framhovens avtryck. Då har du en bra grundtrav. Denna ska alltså inte ändras för att du sätter dig ner och hästen ska heller inte sänka sin rygg. Du ska känna ett ”motlyft” från hästens rygg när du sätter dig. Inom Art2Ride börjar vi därför (när hästen är stark nog) att sitta ner bara ett steg i taget (byta sittben). När hästen klarar det utan att kvalitéten i traven ändras kan man börja sitta ner två steg, sedan 3, sedan 5 sedan kanske ett varv på volten…. Ja ni fattar principen. Det minsta jag upplever en försämring av hästens trav går jag genast upp i lättridning igen även om jag inte suttit mina 5 steg, för då lyckades jag uppenbarligen inte med min uppgift (att inte störa hästens rörelser).

Ett ”problem” är att hästar som utvecklas på det här sättet utvecklar stora härliga svingande gångarter med mycket rygg. Det kommer att krävas betydligt mer av dig som ryttare i form av egen balans och styrka för att inte det faktum att du sitter där uppe bara förstör för hästen. De flesta ryttare smyghåller sin balans i tyglarna, oavsett om man själv tycker att man har en mjuk hand. Det är alltså viktigt att jobba med sig själv. Är du sned, svag i bålmuskulaturen, har dålig hållning eller dålig kondition så kommer du inte att kunna göra ditt bästa som ryttare. Jag vet ryttare som tvingas bromsa sin häst för att de tycker att det är fysiskt jobbigt att rida. Då kanske man borde fokusera lite mer på att träna upp sig själv istället, och varför inte göra det samtidigt som man tränar upp sin häst?

När man fått hyfsad ordning på sig själv och blivit stark och balanserad och därmed utvecklat en oberoende hand så kommer man att få väldigt fin utdelning av sin häst. Så, lär du dig att sluta rida med handbromsen i kommer du verkligen att utvecklas som ryttare. Hästen kommer med glädje att flyta fram i en luftig svingande trav över ryggen just för att du inte stör den från att använda sin kropp korrekt. Det är det vi jobbar med inom Art2Ride.

”You can never be a better rider than you are fit”, återkommande citat av Will Faerber Art2Ride.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Postat
Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/7/2/d/birgesdal.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4360

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *